Nieuws

Betere start voor transplantatieorganen

By 24 maart 2017 No Comments
Transplantatie organen

24 maart 2017
Het Erasmus MC heeft een nieuwe perfusiekamer geopend. Hier kunnen transplantatieorganen voortaan beter worden geconserveerd.

Geopend

De nieuwe perfusiekamer is begin februari officieel in gebruik genomen door bestuursvoorzitter Ernst Kuipers. Het Erasmus MC is, na het UMCG, het tweede umc dat over zo’n speciale perfusieruimte beschikt.

Geconserveerd

Chirurg dr. Jeroen de Jonge: “Perfusie betekent het op gang houden van de vochtcirculatie in het orgaan. Tot voor kort werden organen die hier binnenkwamen, zoals levers en nieren, gekoeld in een bak met ijs. Daarmee zijn ze op het moment van transplantatie niet in optimale conditie. Het stervensproces brengt altijd schade toe. Door organen in de perfusiekamer op een speciale pomp aan te sluiten en door te spoelen, kunnen ze op een hogere temperatuur worden bewaard en blijven ze beter geconserveerd.”

Zuurstof

“Vooralsnog worden organen doorstroomd met en speciale perfusievloeistof, waaraan zuurstof is toegevoegd. Maar straks gaan we ook organen met bloed doorstromen. Dat maakt het mogelijk om de kwaliteit van het orgaan te kunnen onderzoeken en het in sommige gevallen zelfs op te knappen.”

Blij

Tot op heden worden nog regelmatig levers, nieren en longen niet benut voor transplantatie, omdat ze mogelijk niet meer in orde zijn, vertelt De Jonge. “We hebben het afgelopen jaar bijvoorbeeld zes longen moeten afwijzen. Dat zijn er best veel, op de in totaal vijftien tot twintig longen die we per jaar krijgen. Met de machine hadden we er misschien een aantal kunnen gebruiken.” Hij is erg blij met de nieuwe perfusiekamer. “Het is een relatief kleine ruimte, maar voldoet aan alle eisen van een operatiekamer.”

Bron: Erasmus MC

Gezonde Longen Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Gezonde Longen nieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.