Nieuws

Onderzoek naar betere zorg voor COPD patiënten

By 27 oktober 2016 No Comments

26 oktober 2016
In Rijnstate en zeven andere Nederlandse ziekenhuizen loopt een proef die het aantal opnamedagen van COPD-patiënten vermindert én de kwaliteit van de zorg verbetert. Hoe? Door de verpleegkundig specialist longgeneeskunde en de longverpleegkundige een belangrijkere rol te geven. De eerste heeft intensief contact met de patiënt tijdens de opname en daarna op de polikliniek. De laatste doet de huisbezoeken.

In de nieuwsbrief van Menzis verscheen onlangs een artikel over deze proef waarin onder andere Els Fikkers, verpleegkundig specialist en Frank van den Elshout, longarts, beide werkzaam op de afdeling Longgeneeskunde in Rijnstate, zijn geïnterviewd.

Els heeft al een beter beeld hoe de kwaliteit van de zorg voor COPD-patiënten zich hierdoor kan verbeteren: “We zien dat we de patiënt beter leren kennen. Dit betekent dat we de behandeling ook beter kunnen afstemmen op de patiënt. We hadden verwacht dat het aantal heropnames drastisch zou verminderen, maar die daling is beperkt.

De kwaliteit van de zorg neemt wel flink toe. Dat komt omdat de verpleegkundig specialist al vóór het ontslag veel aandacht heeft voor de situatie bij de patiënt thuis: rookt hij, eet hij gezond, beweegt hij genoeg, is er mantelzorg, hoe voelt hij zich?”

Alle verzamelde data van de acht deelnemende ziekenhuizen gaat naar een promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen, die eind 2017 eindconclusies zal trekken. Op basis daarvan wordt bepaald hoe deze aanpak in heel Nederland wordt uitgerold.

Bron: nieuwsbericht Rijnstate

Gezonde Longen Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Gezonde Longen nieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.