Nieuws

Beweging en revalidatie beste behandeling COPD

By 13 september 2018 No Comments

13 september 2018 – Een trainings- en revalidatieprogramma specifiek voor COPD levert spectaculaire resultaten op. De deelnemers van het programma kunnen met een verminderde longfunctie weer meer doen.

Het resultaat van het training- en revalidatieprogramma bij COPD is spectaculair.
COPD is in de eerste plaats een longziekte die veroorzaakt wordt door roken. Het is dan ook logisch dat stoppen met roken het fundament van de behandeling is. Maar COPD is in zekere zin ook een spierziekte. Vanuit dat perspectief is een trainings- en revalidatieprogramma een tweede belangrijke pijler van de behandeling.

Kortademigheid

Een van de eerste klachten bij COPD is kortademigheid. Als je snel buiten adem bent, ga je, bijna onbewust, inspanning vermijden. Aanvankelijk zijn dat alleen zware inspanningen, later ook dagelijkse kleine inspanningen zoals wandelen of de trap nemen.

Als gevolg sterven de spieren langzaam af, waardoor een inspanning leveren nog meer belastend wordt voor de ademhaling. Patiënten worden vervolgens nog minder actief.

Ze komen in een negatieve spiraal terecht en hun ziekte vordert snel. En ze zijn niet zomaar wat uit conditie, hun spieren zijn echt ziek. Een gebrek aan beweging leidt daarnaast tot heel wat andere problemen, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, diabetes en obesitas.

Trainings- en revalidatieprogramma

Een tweede belangrijke pijler van de behandeling, naast stoppen met roken, is dan ook een trainings- en revalidatieprogramma. Tijdens het revalidatieprogramma ligt de focus op inspanningstraining en krachtoefeningen.

Het resultaat is spectaculair: “We kunnen de klok bij wijze van spreken met een aantal jaren terugdraaien. De longcapaciteit zelf verbetert niet noodzakelijk, maar de deelnemers van het programma kunnen met die verminderde longfunctie weer meer doen. Ze zijn minder kortademig en voelen zich veel beter. Dat effect is in tal van wetenschappelijke studies aangetoond.”

In de ernstigste gevallen volstaat beweging helaas niet en wordt een revalidatieprogramma gecombineerd met medicatie, aangepaste voeding en zuurstoftherapie. Soms is een longtransplantatie noodzakelijk.

Bron: nieuwsbericht UZ Leuven

Gezonde Longen Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Gezonde Longen nieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.