Wat is COPD?

COPD is een longziekte en heeft daarom te maken met uw ademhaling. COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Het is de verzamelnaam voor de longziektes longemfyseem en chronische bronchitis.

Wanneer u COPD heeft, zijn uw longen beschadigd en kunt u moeilijker ademhalen. Dit kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven zoals bij bijvoorbeeld bij het oplopen van een trap, bij uw werk of een wandeling. COPD geeft bij verschillende mensen heel verschillende klachten. De één heeft alleen een ‘rokershoestje’ en geeft daarbij af en toe slijm op; de ander kan zichzelf nauwelijks aankleden en heeft het erg benauwd.

COPD kan niet genezen maar het is wel mogelijk om te voorkomen dat het steeds slechter wordt. Het belangrijkste is het stoppen met roken. Roken zorgt voor ontstekingen aan het slijmvlies en daardoor de vernauwing van de bronchiën.

Daarnaast zijn er medicijnen die de klachten kunnen verlichten. Ook is meer bewegen vaak een goed idee, ook al lijkt dit misschien een grote opgave.