Mijn moeder heeft COPD. Heb ik dan een verhoogde kans het ook te krijgen?

COPD is in 85% van de gevallen direct aan roken gerelateerd. Wanneer een dochter niet rookt, zal ze zeer waarschijnlijk geen COPD ontwikkelen. Er zijn enkele zeldzame genetische afwijkingen, waarbij de long sneller veroudert en zijn elasticiteit verliest. Uiteindelijk kunt u dan COPD/emfyseem ontwikkelen. Als u dan ook nog rookt, gaat dit heel veel sneller.

Verder blijkt dat de gevoeligheid voor sigarettenrook en de ontwikkeling van COPD deels familiair bepaald is. Roken blijft de belangrijkste risicofactor

Ik heb griep gehad maar het hoesten blijft nu al 3 weken. Moet ik daarmee naar de dokter?

Na het doormaken van griep kan de hoest wekenlang aanblijven. Vaak is wat in de volksmond griep genoemd wordt, helemaal geen griep. Om de griep te krijgen moet u met het Influenza A of Influenza B virus geïnfecteerd worden. De griepprik verlaagt het risico op het krijgen van de griep. Vaak hebben mensen geen echte griep, maar meer een verkoudheid. Deze wordt meestal door andere virussen veroorzaakt en heeft vaak een milder beloop.

Terug naar de vraag ten aanzien van het hoesten. Als de hoest na drie weken nog helemaal niet minder wordt en hinderlijk is, zou ik adviseren een afspraak met de huisarts te maken.

Ik heb altijd het gevoel dat ik niet genoeg lucht binnenkrijg. Is het een optie om zuurstof uit een fles te krijgen?

Zuurstoftekort en het gevoel van kortademigheid zijn twee verschillende zaken. Ik zie in mijn praktijk veel mensen met kortademigheidsklachten, zonder dat ze een tekort aan zuurstof hebben. Pas als er een aangetoond tekort aan zuurstof in het bloed zit, heeft het zin extra zuurstof toe te dienen. De longarts stelt dan de indicatie en start de behandeling op.

Ik heb weleens gehoord dat je niet mag vliegen als je maar ca. 30 % longcapaciteit hebt. Is dat zo?

De longfunctie is niet in één getal te vatten. Maar als er sprake is van een ernstig gestoorde longfunctie en iemand heeft vliegplannen, is het verstandig dit met de eigen longarts te bespreken. In een vliegtuig zit u in een drukcabine, maar de luchtdruk is wel lager dan op zeeniveau. U kunt de situatie in het vliegtuig ongeveer vergelijken met de situatie op een berg van 1500m hoog.

Ik heb het geregeld benauwd maar ik twijfel of het hyperventilatie is of chronische bronchitis. Hoe weet ik het verschil?

Deze twee ziektebeelden verschillen erg van elkaar. Bij chronische bronchitis is er sprake van aanhoudende productieve hoest, waarbij het slijmvlies van de luchtwegen ontstoken is. Hierdoor zwelt het slijmvlies en is de doorgang van de luchtwegen minder.

Bij hyperventilatie komt een ander scala aan klachten voor. Ze hoeven niet allemaal voor te komen, maar het vaakst hoor ik kortademigheid, licht in het hoofd, hartkloppingen, gespannen gevoel, tintelingen in de vingertoppen of rond de mond en onrustige darmen. De oorzaak van hyperventilatie ligt niet in de long, maar het is meer een uiting van stress, angst òf paniek. Hyperventilatie is heel vervelend en kan heel beangstigend zijn. De klachten die u voelt zijn er ook echt, u beeldt het zich niet in en het is verre van aanstellerij. Hyperventilatie gaat meestal niet vanzelf over, dus bespreek het met uw huisarts, longarts òf psycholoog.

Hyperventilatie is overigens niet alleen snel ademen. Als dat het geval is, noemen longartsen dat een tachypneu.

Ik heb het vaak benauwd maar ik ga niet naar de dokter omdat ik zo tegen alle onderzoeken op zie in het ziekenhuis. Ik heb ziekenhuisangst. Kan ik ook alleen bij mijn huisarts terecht?

Zeker, een huisarts is heel goed in staat om een groot deel van benauwdheidsklachten te onderzoeken en te behandelen. Pas als hij/zij er niet uitkomt, of dat er verder gespecialiseerd onderzoek nodig is, zal pas een verwijzing naar het ziekenhuis volgen.

Ik heb COPD maar ga nooit naar de dokter met klachten want hij zegt toch alleen maar dat ik moet stoppen met roken. Dat weet ik wel maar ik kan gewoon niet stoppen. Dus nu durf ik ook niet meer naar hem toe als mijn klachten erger worden. Kan ik ook op een andere manier mijn klachten verminderen?

De behandeling van COPD is veelomvattend. Uiteraard is stoppen met roken het slimste dat u als patiënt zelf kunt doen. Maar daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld met medicijnen, meer bewegen, gezond eten en heel belangrijk… het houden van een vinger aan de pols. Een huisarts en een longarts weten dat het lastig is om te stoppen met roken, maar het belang is zo groot en daarom komen we er steeds op terug. Toch lukt het maar in 20% van de rookstop-pogingen definitief te stoppen. Het is een hele ernstige verslaving, omdat de psychische afhankelijkheid bij sigaretten zo groot is.

Ik heb wel pufjes liggen maar ze helpen niet zo goed. Het heeft dus toch niet zoveel zin om naar de dokter te gaan met mijn klachten. Of heeft dit nieuwe concept mij iets anders te bieden?

Er zijn wel 50 verschillende pufjes. De ontwikkeling staat zeker niet stil. Het is maatwerk om te bekijken bij welke patiënt welk pufje het beste past. Sommige pufjes geven ook helemaal geen verlichting, maar zijn er juist om problemen in de toekomst te voorkomen. Het heeft dus zeker zin dit met uw dokter te bespreken. Bij het Gezonde Longen-concept kijken we met een speciale interventie naar medicatie. We kunnen opsporen bij wie het goed gaat en bij wie we nog eens nader moeten kijken of het beter kan.

Ik woon in Utrecht. Kan ik ook bij u terecht?

Nee, dat gaat helaas nog niet. Het Gezonde Longen concept start in de regio Apeldoorn en Zutphen. Het is de bedoeling dat het concept zich snel over het land uitspreidt. Begin 2018 sluit de regio Nijkerk zich aan. Huisartsen kunnen per praktijk aansluiten bij het concept, dus bespreekt u het gerust met de huisarts.

Ik heb geen klachten maar ik rook al 20 jaar stevig. Moet ik voor de zekerheid naar de huisarts?

Als er helemaal geen klachten bestaan, hoeft u ook niet naar de dokter. Echter, vaak sluipen de klachten er langzaam in en merkt een patiënt niet zo goed dat het minder is dan jaren geleden. Dan kan het geen kwaad om eens een longfunctie te blazen bij de huisarts.

Uiteraard is het verstandig om te stoppen met roken en niet alleen vanwege de longfunctie.

Mijn man heeft COPD maar rookt nog heel veel. Ik wil hem graag helpen te stoppen. Hoe moet ik dat aanpakken?

Stoppen met roken heeft veel met de zogeheten intrinsieke motivatie te maken. Ofwel in gewoon Nederlands; mensen moeten zelf de knop omzetten om te stoppen met roken. Als hulp bij het stoppen bestaan er veel hulpmiddelen. Persoonlijke begeleiding, nicotinevervangers en medicatie die de lust om te roken verlagen. Bespreek de mogelijkheden met uw huisarts of longarts.