Nieuws

Longfonds ondersteunt twee Groningse COPD-onderzoeken

By 10 augustus 2017 No Comments

10 Augustus 2017 – Het Longfonds ondersteunt twee nieuwe COPD-studies van het GRIAC (Groningen Research Institute on Asthma and COPD) Het gaat om onderzoek naar de zogenaamde ‘ventiel’-behandeling van Dirk-Jan Slebos en een studie van farmacoloog Reinoud Gosens op het gebied van longweefselherstel. Beide studies worden mogelijk gemaakt dankzij de steun van donateurs.

COPD is een tot nu toe ongeneeslijke longziekte. Mensen met COPD zijn vaak kortademig, moe en hoesten veel. Dit wordt veroorzaakt door een ontsteking in hun longen en kapotte longblaasjes. De schade aan de longen kan niet worden hersteld met de nu bestaande geneesmiddelen.

Herstellen van kapot longweefsel

In de longen komen zogenoemde voorlopercellen voor. Dat zijn cellen die op stamcellen lijken. Samen met structurele cellen van de long zorgen de voorlopercellen voor het herstel van longweefsel dat kapot is. Bij patiënten met COPD werkt dit niet goed meer. Het doel van het onderzoek is om de voorlopercellen weer te stimuleren tot weefselherstel en daarmee nieuwe aanknopingspunten te vinden voor longweefselherstel bij COPD. Hoogleraar farmacolgie dr. Reinoud Gosens van Rijksuniversiteit Groningen gaat dit onderzoek leiden.

Meer lucht dankzij ventielen

Bij patiënten met ernstig COPD helpt de momenteel beschikbare behandeling vaak onvoldoende tegen kortademigheid. Zogenoemde ‘ventielen’ kunnen mensen met zeer ernstig COPD helpen meer lucht te krijgen. De behandeling met ventielen is echt maatwerk: van te voren is belangrijk precies te bekijken welk soort COPD iemand heeft om te voorspellen of de behandeling geschikt is om te doen. Omdat de ventiel behandeling nog erg nieuw is, is er nog veel onderzoek nodig om deze behandeling door te ontwikkelen. In dit onderzoek gaat longarts Dirk Jan Slebos van het UMCG een drietal elementen onderzoeken:

  • ​Voor wie deze behandeling geschikt zou zijn
  • Wat de lichamelijke gevolgen en de gevolgen voor kwaliteit van leven zijn
  • Wat de behandeleffecten en bijwerkingen zijn op de lange termijn

Het doel van het onderzoek is dat mensen met COPD nog beter te kunnen behandelen. ​

Longfonds

Volgens directeur Michael Rutgers kan het Lon​gfonds via deze studies mensen met COPD nog beter helpen. Beide onderzoeken zijn met zorg geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd. Onderzoek helpt om de dromen van het Longfonds te realiseren: longziekten voorkomen, een betere behandeling van ernstige longziekten en herstel van beschadigd longweefsel.

Bron: nieuwsbericht UMCG

Gezonde Longen Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Gezonde Longen nieuws.

Google Analytics cookies uitschakelen.